Peklenski krog inzulina in krvnega sladkorja
Vam nestabilen krvni sladkor povzroča kronično utrujenost, prekomerno telesno težo, ...
... imate še težave s koncentracijo, vam po jedi pade energija v minus, imate nenehno »meglo« v glavi in se ne morete dovolj hidrirati (ves čas imate suha usta, kožo in pogostokrat urinirate)?
Kako vaš krvni sladkor vpliva na energijo,
miselne procese in signale lakote ter hrepenenja po hrani?
Odrasli človek ima v telesu nekje 5-6 litrov krvi in optimalno stanje sladkorja v njej je le 1 žlica (da si boste lažje predstavljali).
Vsakič, ko se raven krvnega sladkorja dvigne nad to raven, trebušna slinavka pošlje inzulin v obtok, da pogasi požar, ki ga je zanetil sladkor.

Tukaj igra pomembno vlogo glikemični indeks - ta narekuje kako hitro nam naraste krvi sladkor. Večji kot je GI, več inzulina trebušna slinavka proizvede. Inzulin nenadno zniža krvni sladkor in tako povzroči bazo akutnega pomanjkanja v možganih. Vi pa to občutite kot intenzivno hlepenja po ogljikovih hidratih, sladkorju in kavi.
Sčasoma postanemo na inzulin odporni in ta ne zmore več gasiti požara. To razkuri naše možgane in zatre tudi proizvodnjo leptina - hormona, ki narekuje, kdaj smo lačni in kdaj smo siti. Tako se ves čas vozimo na inzulinskem toboganu.
Več jemo, bolj smo lačni. Več jemo, bolj smo zmatrani, leni, depresivni, naši možgani pa postanejo počasni. Mi postanemo počasni, brezvoljni in odvisni od dodatnega “šusa sladkorja”.
SMO CIVILIZACIJA S KRONIČNO
POVEČANIM KRVNIM SLADKORJEM
Z vami sem Petra Kordež, sem prehranska svetovalka in vodja družinske trgovine Eko Škrnicl. Moje poslanstvo je pomagati ljudem zaživeti bolj zdravo, sproščeno, energije polno življenje.
V tem prispevki vam želim zaupati zablodo, v katero smo pričeli verjeti in ki nas je popeljala v svetovno katastrofo. Razlog št. 1 za vse smrti na svetu so krvno-žilne bolezni in veliko ima s tem opraviti krvni sladkor in naša miselnost okoli prehrane.
Prediabetes in sladkorna bolezen tipa 2 se razvijata tiho in počasi in lahko se zgodi, da prve znake neurejenega krvnega sladkorja preprosto spregledaš.
Vse, kar o povišanem krvnem sladkorju s teboj delim v nadaljevanju, sem z zanimanjem in strokovnostjo raziskala. Želim ti pomagati, da se izviješ iz primeža podivjanega krvnega sladkorja in preprečiš razvoj prediabetesa ali celo sladkorne bolezni tipa 2, še preden bo prepozno.
A začniva na začetku ...
Največja prehranska zabloda
vseh časov
Najbrž ste že slišali za ‘pametno misel’:
“Telovadite več in lahko pojeste, kar vas je volja. Važne so kalorije.”
Pojejte torto, pizzo, hamburger - ampak le pazite, da to pokurite.
Fitneserji in tudi vrhunski športniki, ki pazijo na svojo težo in formo pijejo Coca Colo Zero ali Red Bull - brez kalorij in brez sladkorja.
Največja prevara prehranske industrije v zgodovini …

Naj vam prikažem, kaj mislim s tem,
na čisto praktičnem primeru.

Za malico izbirate med:
- kos pice in Coca Cola Zero
- polnozrnati kruh z marmelado in pomarančni sok
- ½ avokada, 2 kuhana jajca, 50g dimljenega lososa, rezina polnovrednega rženega kruha ter ‘srček’ solate hrustljavke
Kateri mislite, da ima najmanj kalorij?
Nad mojim odgovorom boste osupli. PRVI.
Da, prav ste prebrali. Kos pice ima prb. 300kcl, Coca Cola Zero 0 kalorij. Drugi zajtrk ima skupaj prb. 600 kalorij.Tretji zajtrk pa prb. 700 kalorij.
Katerega boste izbrali?
SEVEDA TRETJEGA. Se sprašujete zakaj, če pa ima le ta največ kalorij?
KALORIJE NISO NAJBOLJ POMEMBNE!

Prvi zajtrk
vam bo naredil celo zmešnjavo v telesu.
Hibridizirana pšenica polna glutena, paradižnikova mezga s sladkorjem, mesnine z dodanimi nitrati, sir iz industrijsko predelanega pasteriziranega mleka in povrhu še Coca Cola z aspartamom, ki ubija naše nevrone in moti delovanje črevesnega mikrobioma.
Poleg tega, da povzroči škodo našemu spominu, sposobnostim razmišljanja, celo pomori celice imunskega sistema, dobre bakterije v črevesju, preobremeni jetra in ledvica, ki morajo izločiti vse strupe iz telesa in vam nalaga maščobo okrog trebuha, pasu, nog in zadnjice.
Druga izbira,
ki je boljša od prve - je še vedno katastrofalna.
Četudi je marmelada od vaše babice, ki je zanjo uporabila ribez iz vrta.
S tem obrokom boste obremenili vašo trebušno slinavko, ki bo mogla poslati vojsko inzulina nad sladkor, ki je pravkar poskočil nad 100x normalnega.
Ta sladkor vam bo insulin takoj pretvoril v maščobo in shranil na trebuh, zadnjico in noge.
In to še ni najhujše - čez dve uri boste sestradani in v energija vam bo poniknila pod zemljo.
Tretja izbira
je prava izbira za vas.
Vsaj, če si želite shujšati, nahraniti možgane, biti zdravi in polni energije čez cel dan.
Tako boste lažje krotili vaš apetit in poskrbeli za pravi hormonski koktejl.
Z vključeno telesno aktivnostjo, pa že obstaja skrb, da boste mogli v ‘šoping’ po novo garderobo.
SKRB ZA VAŠ KRVNI SLADKOR BI MORALA BITI PRIORITETA ŠT. 1!
Četudi se prehranjujete zdravo, jeste raznoliko, ekološko in se izogibate sladkim pijačam, lahko občutite simptome, ki nakazujejo na nestabilen krvni sladkor.
Velik del svetovne populacije se sooča s tem problemom, po podatkih NIJZ iz leta 2020, je v Sloveniji okoli 175.000 ljudi s sladkorno boleznijo (8,75 %), večina jih ima sladkorno bolezen tipa 2. Še vsaj 1x toliko ljudi pa ima povečano tveganje za razvoj te bolezni.
Vem, da sedaj zamahujete z roko in si mislite:”Kaj, saj nimam sladkorne!”
Razumem vaš pomislek, a hkrati je pomembno, da pazite na delovanje tvojega krvnega sladkorja in se izognete resnim boleznim.
Predvsem pa je verjetno vaš cilj, da se v danem trenutku počutite odlično in živo, da vaši možgani delujejo zbrano, da metabolizem poteka normalno in da nimate nenehnih strmih padcev energije, kajne?

ZAKAJ JE URAVNAN KRVNI SLADKOR
TAKO POMEMBEN ZA VAŠE ŽIVLJENJE?


1. RAZLOG - delovanje možganov in raven energije
Več...
Insulin regulira sladkor v krvi in ga transportira do celic vašega telesa. Ko sladkor ne more vstopiti v celice, jih akumulira v krvi in tako povzroči hiperglikemijo (povišan krvni sladkor).
Kronično povišan krvni sladkor poškoduje vaše krvne žile in poslabša cirkulacijo krvi po telesu. Ko ni zadostne cirkulacije krvi, vaši možgani ne dobijo zadosti kisika in drugih nutrientov, da bi lahko normalno delovali in se osredotočeno in bistro odzivali.
Drugi vidik je ta, da visok krvni sladkor povzroči začasen dvig serotonina v možganih (ja, zato te mlečna čokolada in piškoti osrečujejo!:)).
Nevrotransmiter serotonin ima normalno pozitiven učinek na možgane, a ne v tem primeru. Preveč serotonina lahko vodi do poškodbe možganskih celic, povzroči vnetne procese v možganih ter tako prispeva k slabšemu pomnjenju, kogniciji in “megli v glavi”.
Tudi nizek krvni sladkor ima negativne posledice na možgane!
Povzroča izčrpanost, brezvoljnost, glavobole ter “meglo v glavi”. Krvni sladkor vam lahko pade pod normalno raven, zaradi izločanja obrokov, po intenzivni vadbi ali nepravilne (prekomerne) uporabe inzulina, v primeru, da imate sladkorno bolezen.
2. RAZLOG - delovanje organov in vitalne telesne funkcije
Več...
Povišan krvni sladkor obremenjuje vaša ledvica saj morajo ta trdo delati, da procesirajo ves odvečen sladkor v vašem krvnem obtoku.
Da se telo znebi odvečnega sladkorja vsrka tekočino iz lastnih tkiv in tako povzroča dehidracijo (vi pa se ujamete v krog konstantne žeje in nenehnega uriniranja). To občutite tudi kot kronično izsušene oči in nezmožnost fokusa (pri sladkorni bolezni tipa 2 lahko privede celo do slepote).
Ko je krvni sladkor kronično povišan, poškoduje vagusni živec (najdaljši živec v telesu in komunikacijska pot med črevesjem in možgani) ter kolaps prebavnih procesov (zaprtost, refluks, trebušni krči ipd.).
Povišan krvni sladkor vpliva tudi na delovanje srca in in pospeši njegov utrip oz. kljubuje nastanku aritmije (neusklajeno bitje srca).
Povišan krvni slakor povzroča tudi nenehno potenje in tresavico, saj vpliva na delovanje živčnega sistema.
3. RAZLOG - kontrola telesne teže
Več...
Trebušna slinavka producira 2 hormona - inzulin in glukagon. Inzulin, ki se sprošča iz trebušne slinavke skrbi za transport glukoze iz krvi v celice, kjer se porabi za energijo ali uskladišči za poznejši čas. Glukoza, ki je telo ne porabi se spremeni se v maščobo in skladišči kot telesna maščoba. To pa še ni vse. Preveč transportnega hormona inzulina tudi zavira sproščanje maščobe iz vaših maščobnih zalog.
Ko uravnamo nivo inzulina, bo trebušna slinavka poslala na delo topilca maščob - glukagon.
Ta čudežni hormon, bo shranjeno maščobo pretvoril v energijo. To v prevodu pomeni, da bo stopil vaše maščobne blazinice, zato, da bi telo pridobilo energijo.
3 faze porušenega nivoja sladkorja
in kako poteka razvoj bolezni
Kako uravnati svoj krvni sladkor in se v svojem telesu počutiti odlično, energično in zbrano?

ZAMENJAJTE PRODUKTE ZA ŽIVILA
Če bo priprava vaših obrokov temeljila na resničnih živilih, kot je zelenjava, sadje, rastlinski izdelki, kaše, ribe; boste zase in za svoj krvni sladkor naredili ogromno pozitivno spremembo.
Vsa procesirana, pakirana, konzervirana hrana je namreč zdravju škodljiva. Ne gre zgolj za kakovost izdelkov, temveč je pakirana hrana problematična predvsem zaradi vseh dodatkov, konzervansov, pesticidov, sladil ter ostalih umetnih snovi. V njej se ponavadi skrivajo sladkorji in drugi motilci krvnega sladkorja.
Ljudje smo se navadili kupovati produkte (lepo pakirane, vztrajno promovirane izdelke multinacionalk) vendar je zdaj čas, da spremenimo miselnost in na svoje krožnike vrnemo pravo hrano. Hrano, ki zdravi, nas napolni z energijo, nam vrača moč in zdravje.

V SVOJ VSAKDAN VPELJITE SPROSTITVENE TEHNIKE
Če mislite, da na krvni sladkor vpliva le hrana, boste presenečeni!
Stres vpliva na raven kortizola (stresnega hormona), ki vpliva na to, kako deluje inzulin.
Naše telo je zelo inteligentno, a vseeno biološki procesi se odvijajo na zelo nezavestni ravni. Prioritizacija procesov ne temelji na zavedni razlagi, temveč na zelo primitivnem ocenjevanju pomembnosti. Če ste izpostavljneni stresu (življenjsko ogrožujočemu, ali pa le lovljenju rokov za oddajo projekta), telo to jemlje smrtno resno. Torej vsi procesi v telesu (vključno z regulacijo krvnega sladkorja, se začasno ustavijo), saj se telo “bori za preživetje”.
Pomislite, kaj vas sprošča in si to privoščite vsak dan. Meditacija, joga in dihanje imajo tudi znanstveno dokazan učinek na zmanjševanje sladkorja v krvi in regulacijo inzulina.
Če je vaša meditacija pletenje, risanje, igranje glasbila ali samo opazovanje narave, je to pravi način, ki mu sledite.

REDNA TELESNA AKTIVNOST JE ZDRAVILNA
Sedentarni način življenja predstavlja resno grožnjo, ne le krvnemu sladkorju, ampak zdravju nasploh. Takojšnji učinek telesne aktivnosti je poraba glukoza za energijo, ki jo tkiva in mišice potrebujejo za delovanje. V procesu porabe se simultano zmanjša krvni sladkor. Dolgoročni učinek telesne aktivnosti pa kljubuje k večji odzivnosti celic na inzulin in tako preprečuje rezistenco (rezistenca oz. odpornost celic na inzulin sicer vodi v diabetes tipa 2).
30-60 minut teka, kolesarjenja, plavanja ali dvigovanja uteži bo imelo vrhunske učinke na vaše počutje, raven energije in zbranost. Lažje boste obvladovali stres, izboljšala se vam bo imunost, uravnovesili hormoni ter krvni sladkor se bo uravnal.

PREHRANSKI DODATKI, KI URAVNAJO VAŠ KRVNI SLADKOR
D-vitamin - študije so pokazale, da poleg ostalih učinkov na zdravje, D vitamin pomaga tudi v boju proti sladkorni bolezni. D-vitamin okrepi delovanje celic trebušne slinavke, ki proizvaja inzulin in tudi poveča odzivnost telesa na inzulin.
Cejlonski cimet - našim celicam omogoča boljšo odzivnost na inzulin in tako pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja. Priporočljiva doza je 250 mg 2X dnevno pred obrokom.
Berberin - Berberin je alkaloid, ki ima izjemno biološko delovanje. Lahko izboljša odzivnost na inzulin in pripomore k transportu krvnega sladkorja iz krvi v vaše mišice, kar posledični zniža krvni sladkor.
Probiotiki - (mikrobiološke kulture) - ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v telesu je ključno. V primeru krvnega sladkorja so študije pokazale, da uživanje probiotikov zmanjša krvni sladkor, zmanjša vnetna stanja in preprečuje uničenje celic trebušne slinavke, ki proizvaja inzulin. Druga prehranska dopolnila z znanim učinkom na krvni sladkor: krom, ALA, Magnezij, Aloe Vera, Ameriški Gingeng.
Viri>>>>
Pri raziskovanju pa sem naletela na rastlino, ki je v povezavi z uravnavanjem krvnega sladkorja še posebej izstopala!

- MORINGA -
uravna krvni sladkor in je kos tisočerim težavam
Najprej me je pritegnila študija s pozitivnimi rezultati, tako pri zdravih posameznikih, kot tudi pri sladkornih bolnikih. Izsledki so nakazovali na občutno znižanje ravni glukoze.Rezultati so tudi nakazovali na povečanje endogenih antioksidantov v krvni plazmi (endogeni antioksidanti so prva notranja linija antioksidativnega sistema v vašem telesu).
Pri tem pa so se zmanjšali markerji oksidacije, ki kaže na vnetna stanja v telesu.
Kako Moringa deluje v boju s krvnim sladkorjem?
Ena izmed najbolj pomembnih lastnosti Moringe je, da pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja. Vsebuje vrsto kisline, ki se imenuje klorogenska kislina. Slednja dokazano omogoča celicam, da absorbirajo ali sprostijo sladkor – odvisno od njihovih potreb in na ta način uravnava količino sladkorja v krvi. Poleg klorogenske kisline vsebuje tudi spojine, imenovane izotiocianati, ki so povezane z naravno zaščito pred diabetesom.
V nobenem primeru ne trdimo, da Moringa nadomešča zdravila za sladkorno bolezen! Kontraindikacij za sočasno jemanje Moringe in zdravil za sladkorno bolezen pa ni, zato jo lahko brez skrbi preizkusite.
Kaj je Moringa in zakaj je tako posebna?
Moringa je drevo stoterih imen in ima več kot toliko hranilnih snovi. Vsebuje, kar 20 aminokislin, 46 antioksidantov, 36 protivnetnih sestavin ter več kot 90 drugih hranil in si s tem upravičeno zasluži naziv najbolj hranilne rastline na svetu.
Je ena izmed redkih rastlin, pri kateri se lahko uporabijo skoraj vsi deli – listje, semena, cvetovi, steblo in korenine. Do danes je bilo opravljenih že več kot 1300 znanstvenih raziskav, ki proučujejo in dokazujejo njeno izjemno hranilno vrednost.
Ponaša se s kar:
7x več vitamina C kot pomaranče
10x več vitamina A kot korenje
17x več kalcija kot mleko
9x več beljakovin kot jogurt
15x več kalija kot banane
25x več železa kot špinača

NAJBOLJ KAKOVOSTNA MORINGA NA TRŽIŠČU


Moringa iz Tenerifov
Če želite izkusiti pozitivne učinke, ki jih ima čudežno drevo, je pomembno, da uživate kakovostno in ekološko Moringo.
Točno takšno, najboljšo Moringo na tržišču, ki prihaja s sončnih Tenerifov, najdete v naših kapsulah.

Sestavine:
Ekološka Moringa (Moringa Olifera) v prahu, kapsula (hidroksipropilmetil celuloza,rastlinsko poreklo).
1 kapsula vsebuje:
450 mg Moringe v prahu.
Uporaba:
Priporočena dnevna količina: do 6 kapsul (2,7 g) z nekaj tekočine.
Posebna ponudba

1x Moringa
povzetju

2x Moringa
-20% ugodneje




3x Moringa
2+1 GRATIS
povzetju
Tudi sijoča Nika Urbas
prisega na našo Moringo



"Moringo skupaj s kapsulami Green D Tox jemljem zato, da razbremim svoje telo, pripomorem k bolj čisti koži pridobim več vitalnosti. Tako, da... adijo spomladanska utrujenost 😁☺️. Moringa je rastlina, ki velja za najbolj hranljivo na planetu in je vse, kar naše telo potrebuje za zdravo delovanje, zato pri meni trenutno prevzema vlogo najpomembnejšega prehranskega dodatka. Pri @eko_skrnicl jo imajo na voljo v kapsulah rastlinskega porekla, na dan pa vzamem štiri."





Edinstveni učinki Moringe na vaše zdravje

Deluje protivnetno in je bogata z antioksidanti
Moringa je bogata z mnogimi esencialnimi aminokislinami (gradniki proteinov), karotenoidi, antioksidanti (quercertin) in naravni antibakterijskimi učinkovinami. Deluje podobno kot protivnetna farmakološka zdravila - recimo medrol (vendar brez stranskih učinkov). Študije so pokazale, da te komponenete ščitijo srce, so naravni spodbujevalec cirkulacije krvi, zmanjšajo raven oksidativnega stresa in občutno znižajo raven vnetnih faktorjev v telesu.
Vir študije>>>
Naravno uravnava prebavo
Zaradi svojih izjemnih antioksidativnih učinkovitosti so Moringo uporabljali v Ajurvedi za trebušne težave, izjemno se je obnesla pri okvari ledvic, hkrati pa preprečuje tudi razrast glive kandide (pomaga tudi pri urinogenitalnih vnetjih). Moringa se pogosto uporablja pri razstrupljanju od težkih kovin (amalgam, svinec, živo srebro), saj spodbuja delovanje jeter in pomaga telesu pri izločanju toksinov.
Vir študije>>>


Uravnava krvni sladkor in pomaga pri boju z diabetesom
Ena izmed najbolj pomembnih lastnosti Moringe je, da pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja. Vsebuje vrsto kisline, ki se imenuje klorogenska kislina. Slednja dokazano omogoča celicam, da absorbirajo ali sprostijo sladkor – odvisno od njihovih potreb in na ta način uravnava količino sladkorja v krvi. Poleg klorogenske kisline vsebuje tudi spojine, imenovane izotiocianati, ki so povezane z naravno zaščito pred diabetesom.
Vir študije>>>
Ščiti in neguje kožo
Moringa vsebuje naravne antibakterijske in antiglivične komponente, ki ščitijo kožo pred infekcijami. Pogostokrat se v obliki olja uporablja v boju z aknami in mozolji. Tako z direktnim nanosom na akne in mozolje zmanjšamo vnetni proces, ki se dogaja v koži. Vsekakor pa k lepo koži pripomore tudi oralno uživanje prahu listov Moringe.
Vir študije>>>


Prispeva boljšemu počutju, voljnosti in ščiti zdravje možganov
Moringa je bogata s proteini in aminokislino triptofan, kar prispeva k naravnemu nastajanju in funkciji nevrotransmiterja serotonina, t.i. “hormona sreče”. Prav tako je bogata z antioksidanti in učinkovinami, ki pripomorejo k zdravju ščitnice, kar pomaga pri boju s kronično utrujenostjo, depresijo, nespečnostjo in nihanju razpoloženja.
Vir študije>>>
Moringa zdravi tudi okolje, v katerem raste
Moringa blagodejno vpliva tudi na vodo in zemljo. Njena sposobnost je rasti v praktično “mrtvi zemlji”, kar drugim koristnim rastlinam pogosto ne uspeva. Zemljo “naravno pognoji” in jo obogati z vitamini in minerali. Prav tako prečiščuje vodo. Semena Moringe namreč uporabljajo tudi za čiščenje vode, saj dokazano iz nje odstranjuje strupe. Nekatere študije so pokazale, da 0.2 grama zmletih semen Moringe očisti 1l kontaminirane vode.
Vir študije>>>

